[O2FL] Skrzypiący mechanizm wycieraczki przedniej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matejrysio
    Classic
    • 2013
    • 34

Zamieszczone przez kecaj
    ochman, zdejmij oznaczenia OCP! Następni będą się patrzeć kto i dlaczego na nich trąbi...
    można tłumaczyć ludziom, ale niewiele to daje. Przykład: kolega maksiu właśnie posłał w świat swoją O1 (zmienił na Rapida Blue Race :twisted: ) i OCP zostało tylko na ramkach. Wczoraj nową właścicielkę któryś z kolegów obtrąbił a ona zdziwiona, chociaż miała tłumaczone co to OCP i niech się nie dziwi jak będą na nią trąbić :?
  • sparrov
    Rider
    • 2012
    • 378

Mamy deszczową aurę. Ostatnio z podszybia w moim aucie zaczęło docierać do wnętrza kabiny irytujące skrzypienie. Praktycznie za każdym przetarciem przez wycieraczki szyby słychać to skrzypienie. Pojawia się ono na ułamek sekundy, kiedy wycieraczki są w pozycji 3/4.

Ma ktoś pomysł co i czym przesmarować?
    Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

sparrov, w mechanizmie wycieraczek nie ma wiele do posmarowania "z zewnątrz". Możesz spróbować popsikać na przeguby kulowe i gumowe podkładki jakimś dobrym smarem w spray-u ( polecam WURTH HHS 2000 ). Jak nie pomoże to trzeba zdjąć podszybie i jak nie da się zidentyfikować konkretnego miejsca skrzypienia to rozebrać cały mechanizm ( łącznie ze sworzniami wycieraczek ) i wszystko przeczyścić/przesmarować.

BTW. Rozumiem, że sprawdziłeś, że to nie wina samych gumowych piór...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• terefere62
        Drive
        • 2013
        • 42

Zamieszczone przez kowal 2002
        BTW. Rozumiem, że sprawdziłeś, że to nie wina samych gumowych piór...
        Tak, lepiej sprawdź jak tego nie zrobiłeś bo dość głupio by było rozebrać całe podszybie po nic :?
        Octavia I 1.6 75KM 98r.

Komentarz

• Ebenezer
          Classic
          • 2013
          • 36

W mojej fabii 1 skrzypiała tylna wycieraczka, bo zacierała się rurka spryskiwacza będąca w osi. Myślałem, że jęczy sprężyna wycieraczki , a jak się zorientowałem to było po zawodach. A wystarczyłoby raz na 2 lata psiknąć WD-40.

Komentarz

Pracuję...